Waitakere Hospital Emergency Department Extension

The project consists of an extension of approximately 1835m2 to the south of the existing facility and a complete renovation of the existing Emergency Department.

The project includes a covered walkway from the main hospital entrance into the new purpose built building to house the Emergency department functions including,

  • Check in / waiting
  • Triage zone
  • Consultation spaces
  • Acute bays
  • Whanau support
  • 4-bay ambulance drop off zone
  • 3 resus spaces
  • Procedure and plaster rooms
  • Staff support
  • and a partial remodel of the existing department

The concept design also proposed a further new build to the east of the proposed extension containing the paediatric treatment area and a lower ground floor staff area, these will be constructed at a later date as part of a staged construction roll out.

Key health planning features include improved circulation to strengthen the key connections to other parts of the hospital. A new internal corridor is extremely beneficial to the department as it ensures patients or visitors from paediatrics resus and consult do not need to travel through the adult treatment area unless absolutely necessary, thereby reducing traffic.